vappupuhe 2017 turku

Toverit ja ystävät,

Suomen kommunistisen puolueen puolesta, kiitän teidän läsnäolostanne tässä vappumarssissa.

Tänä vuonna meillä on taas yhteinen vappu, missä työväenpuolueet kokoontuvat yhdessä juhlimaan kansainvälistä työväen päivää. Ja kansainvälisenä työväen päivänä on syytä muistuttaa työväenluokan yhtenäisyyden tärkeydestä työväen liikkeelle.

Nykyajan Suomessa työväen yhtenäisyys on tärkeämpi kuin koskaan. Kun Suomea hallitsee porvarillinen yhteisrintama (Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset), on rakennettava työläisten yhteistä vastarintaa. Vain työläisten yhteinen vastarinta, joka kokoaa yhteen uusliberalismin ja leikkauspolitiikan vastaisia työväenpuolueita, ammattiyhdistyksiä, sekä muita työväen järjestöjä, pystyy torjumaan oikeistopolitiikkaa, erityisesti Sipilän kilpailukyky-sopimuksen, sote-uudistuksen, ja talouskurin. Vain laaja ja tiivis työläisten yhteinen vastarinta voi kaataa Sipilän, Orpon ja Soinin hallituksen, sekä lopettaa Euroopan Unionin johtaman leikkauspolitiikan.

Työläisten yhtenäisyys on toteutettava kaikilla mahdollisilla tasoilla, ruohonjuuritason toiminnasta vaaliliittoihin, kansanliikkeissä, ay-liikkeessä ja muissa paikallisissa työväen järjestöissä. Ruohonjuuritasolla meillä on hyviä kokemuksia täällä Turussa Joukkovoima-liikkeessä, missä kommunistit tekevät poliittista yhteistyötä Vasemmistoliiton aktiivien ja sitoutumattomien kanssa. Valitettavasti vasemmiston yhtenäisyys ei toteutunut kuntavaaleissa, vaikka SKP ehdotti vasemmiston yhteistä vaaliliittoa. Yhdessä voisimme puolustaa julkisia palveluja sekä taistella sote-uudistusta vastaan paremmin ja tehokkaammin.

Joka tapauksessa, nyt olemme täällä yhdessä puolustamassa yhteisiä aatteitamme, ja vielä on aikaa kamppailla yhdessä työväen ja vähäosaisten puolesta. Vielä on aikaa puolustaa ja parantaa hyvinvointivaltion palveluja. Vielä on aikaa taistella yhdessä työn, rauhan ja solidaarisuuden puolesta. SKP haluaa edelleen että vasemmiston yhteistyö toteutuu poliittisesti myös tulevaisuudessa.

Työväenliike on historiallisesti kansainvälinen liike. Mutta tämän perinteen takana ei ole pelkästään jonkinlainen romanttinen ihanne. Työläisten kansainvälinen solidaarisuus on objektiivinen tarve työväen liikkeelle! Meillä on hyvä esimerkki tästä täällä Suomessa: Sipilän kiky-sopimus. Mitä tarkoittaa “kilpailukyky” meille työläisille? Se on kyky myydä omaa työvoimaa halvemmalla. Pääoman herrat laittavat eri maiden työntekijät kilpailemaan keskenään siitä, kuka myy oman työpanoksensa halvimmalla. Jos yhden maan työläiset suostuvat heikentämään omia oikeuksiaan, silloin painostetaan myös muiden maiden työläiset antautumaan. Kansainvälinen suurpääoma voittaa aina tässä pelissä: koko maailman työläiset menettävät aina pelin, jos he suostuvat kilpailemaan keskenään porvariston eduksi!

Kommunisteilla on aina ollut selvä idea työväen yhtenäisyyden ja kansainvälisyyden tärkeydestä työväen liikkeelle. Kun Suomen ja Euroopan porvaristo yrittää jakaa meitä levittämällä rasismia ja ennakkoluuloja, kommunistit sanovat selvästi ei rasismille, ja vastaavat että suomalaisten työläisten sekä maahan tulleiden työläisten pitää taistella yhdessä samojen oikeuksien puolesta. Kommunistit sanovat että ainoa ratkaisu rasismia vastaan on tarjota työtä, asumista, rauhaa, terveyttä, koulutusta ja kulttuuria kaikille tarpeiden mukaisesti.

Kun maailman suurpääoman herrat sytyttävät sotia kaikkialla maailmassa markkinoiden ja luonnon resurssien vuoksi, kommunistit vaativat kaikkien maiden työväenluokkia nousemaan omien maidensa porvaristoa vastaan!

Voimme tiivistää tämän ohjelman kolmeen lauseeseen:

Jotta voimme kaataa Sipilän, Orpon ja Soinin hallituksen: Suomen työläiset, liittykää yhteen!

Jotta voimme hylätä EU:n uusliberalismin ja leikkauspolitiikan: Euroopan työläiset, liittykää yhteen!

Jotta voimme purkaa globaalin markkinoiden diktatuurin eli kapitalismin, tänäkin vappuna on nostettava vanha iskulause: kaikkien maiden työläiset, liittykää yhteen!

Kiitos toverit, ja Suomen kommunistisen puolueen puolesta toivon kaikille hyvää, iloista ja taistelevaa vappua!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s