Julkaistu Turun Sanomissa (28.12.)

26236198_10215093870330596_602780603_o

Mielipidekirjoitukseni (TS 18.12.), jossa lähestyn sote-palveluiden laajentamista paperittomille, sai kritiikkiä varavaltuutettu Pirjo Lammelta (ps, TS 21.12.). Tietenkin perussuomalaiset puuttuvat asiaan, kun maahanmuuttovastaisuus on puolueen ainoa poliittinen aate. Perussuomalaiset hyväksikäyttivät suomalaisten pelkoa ja vihaa taloudellisessa kriisissä ja ohjasivat pelkoa maahanmuuttajia kohtaan. Matkan varrella puolue legitimoi rasismia ja uusfasismia.

Lampea huolestuttaa sote-palveluiden laajentamisen kustannukset ja sen väitetty epäoikeudenmukaisuus kantaväestöä kohtaan. Valtuustokäsittelyssä taloudellinen arviointi olisi tietenkin tehtävä. Kentällä toimijoiden arvio paperittomien määrästä Turussa on noin 20-30, hyvin marginaalinen numero. Laajentamisen kustannuksetkin olisivat marginaaliset. Oleellinen ongelma paperittomien keskuudessa ei ole jo saatavilla olevien palveluiden ylikäyttö, vaan päinvastoin. Vain harvoin paperittomat käyttävät heille laissa säädettyjä palveluita (ks. TS 20.12.).

Perussuomalaisia huolestuttaa sote-palveluiden kustannusten kasvu vain silloin, kun puhutaan paperittomista. Hallituksessa ollessaan puolue osallistui aktiivisesti sote-uudistuksen laatimiseen, josta seuraa nimenomaan sote-alan kustannusten räjähdys ja miljardien julkisten varojen siirto suoraan yksityisille terveysyrityksille.

Lampi voivottelee kantaväestön kurjuutta ja sitä, miten omalta kansalta leikataan samalla, kun annetaan ”ylellistä” vastaanottoa maahanmuuttajille. Hän kuitenkin unohti mainita, että perussuomalaiset olivat mukana hallituksessa, joka leikkasi yli 30 sosiaaliedusta. Puoluetta kiinnostaa oman kansan kurjuus vain, kun sitä voidaan hyväksikäyttää maahanmuuttajia vastaan. He jotka eilen leikkasivat köyhimmiltä, tänään pörhistelevät heidän puolustajinaan.

En puolusta paperittomien etuoikeutettua kohtelua vaan väitän, että julkisen vallan on pidettävä huolta kaikkien maassa asuvien hyvinvoinnista, kansalaisuudesta tai uskonnosta huolimatta. Tämä on kirjattu perustuslakiin, esim. 19 §:ään. Puolustan yhteiskuntaa, jossa kaikilla on oikeus kuulua yhteiskuntaan ja olla laillisesti sen tunnustettu jäsen. Puolustan paperittomille perusoikeutta olla tunnustettu de jure sen yhteisön jäsenenä, johon he jo de facto kuuluvat. Onhan tämä vaikea arvo ymmärtää perussuomalaisten ympärillä parveileville joukoille.

Lampi tarjoaa paperittomille vain kahta ratkaisua: yhtäältä, yksityisiä lahjoituksia järjestösektorille. Mutta nämä järjestöt tarjoavat kyseisiä palveluita vain, koska valtio kieltäytyy turvaamasta näitä perustarpeita. Toisaalta Lampi tehostaisi turvapaikanhakijoiden karkotuksia. Mm. sylivauvojen pakkopalautuksia Afganistaniin pitää siis tehostaa, ja valtio pitää vapauttaa yhteiskunnan perustarpeiden hoitamisesta. Mikään tässä ei erota perussuomalaisia vanhoista porvaripuolueista, paitsi heidän raju muukalaisvihansa.

Tiago Silva

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) Turun piirijärjestön puheenjohtaja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s