stand to NRM
Kuva: David Lagerlöf/Expo/TT News Agency/Press Association Images 

Viime vuosikymmenen kriisi ja sen aiheuttama pitkä lama herättivät fasismin aaveen. Vasemmistohallitusten epäonnistuminen ja uusliberalismin doktriiniin sopeutuminen raivasivat tietä valheilla ja demagogialla itseään ravitsevalle äärioikeistolle.

Suomessa eräs eduskuntapuolue, Perussuomalaiset, on hyväksikäyttänyt lamaa kerätessään kannatusta ja syyttänyt maahanmuuttajia lähes kaikista yhteiskunnallisista ongelmista. Kyseinen puolue on lisäksi toiminut väylänä kaikenlaisille uusfasisteille, rasisteille ja kiihkoilijoille, sekä toiminut tiiviisti muiden avoimesti fasististen liikkeiden rinnalla. Näin he ovat onnistuneet salonkikelpoistamaan uusfasismin ja jopa natsismin.

Timo Soini ja kumppanit toivottivat nämä tahot tervetulleiksi puolueeseensa, ja lopulta perussuomalaisten radikaaleimmat ja muukalaisvastaisimmat sektorit ottivat vallan haltuunsa puolueessa. On sinänsä ironista, että Soini ja kumppanit joutuivat itse luomansa hirviön uhriksi ja näin maistoivat sitä vihaa ja pelkoa, jota vasemmistoaktiivit, rodullistetut maahanmuuttajat sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat joka päivä. Tilanne on kasvanut sietämättömäksi, ja äärioikeisto on nykyään vakava uhka, kuten saimme huomata eduskuntavaalikampanjoihin kohdistuneen häiriköinnin ja poliittisen väkivallan tapauksissa. Perussuomalaiset jopa yllyttivät poliittiseen väkivaltaan poleemisessa vaalivideossaan.

Äärioikeisto torjutaan vain torjumalla sen yhteiskunnallinen pohja, joka mahdollistaa äärioikeiston nousun. Fasismi on uusliberalistisen sairauden oire. Vain torjumalla työttömyys, köyhyys ja syrjäytyminen, voidaan kitkeä fasismi lopullisesti.

On kuitenkin joitain toimenpiteitä, jotka voisimme toteuttaa jo nyt kiireellisenä hoitona tätä oiretta vastaan:

Natsismi, fasismi ja järjestäytynyt rasismi on kirjattava rikoslakiin. Toisessa kotimaassani Portugalissa natsismin ja fasismin lainvastaisuus on jopa kirjattu perustuslakiin, ja se on yksi syy sille, miksi maan äärioikeistolla on ollut vaikeuksia rakentaa kestäviä puoluehankkeita.

– Naiset ovat pääsääntöisesti äärioikeistolaisten häiriköiden kohteina. Naisiin kohdistuvilla uhkauksilla on usein seksuaalisia motiiveja, ja solvausten aiheena on yleensä heidän ulkonäkönsä. Tämän väkivaltaisen misogynian vuoksi vihaviestikampanjoiden rangaistuksia pitäisi koventaa, jos hyökkäyksen motiivina on sukupuoli. Tällä hetkellä tällaiseksi rangaistusta koventavaksi perusteeksi katsotaan, jos esim. etnisyys, ihonväri, syntyperä, uskonto tai seksuaalinen suuntautuminen toimivat vaikuttimina.

– Kunnianloukkausten ja uhkausten saattaminen virallisen syytteen alaisiksi voisi edesauttaa ongelman ratkaisemista, sillä nykyisen lainsäädännön mukaan syyttäjä ei saa nostaa syytettä ilman uhrin lupaa. Toisaalta nykylainsäädännön mukaan vihaviestejä tutkitaan yksittäisinä tapauksina sen sijaan, että niitä katsottaisiin kokonaisuutena, järjestäytyneinä vihakampanjoina. On syytä muuttaa tämäkin.

Demokratiaa pitää rakentaa äärioikeistoa vastaan, ei sen kanssa: uusfasistien “ilmaisunvapaus” tarkoittaa monien ihmisten, minä mukaan lukien, vaientamista. Nämä vaalit osoittivat jälleen kerran äärioikeiston tavallisen modus operandin: uhkailut, solvaukset, pelottelun ja kehotukset vastustajien väkivaltaiseen vaientamiseen. Saimme myös nähdä miten jotkut ihmiset oikeuttivat hiljattaisen rasistisen terrori-iskun Uudessa-Seelannissa. Tämä on vakava uhka, emmekä tiedä milloin sanat muuttuvat teoiksi.

Emme voi suvaita tätä. Äärioikeistoöykkärit eivät kuulu demokraattiseen keskusteluun.

 

Tiago Queimada e Silva

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) eduskuntavaaliehdokas Varsinais-Suomessa

Nro.111

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s